Indoor roeien thuis meer populair

Indoor roeien thuis meer populair

Wist je dat indoor roeien sinds het begin van de corona crisis heel populair is geworden? Dat kwam omdat alle sportscholen gesloten waren. Inmiddels zijn de sportscholen allang weer open maar hebben mensen toch de roeitrainer als fitness apparaat ontdekt. Hele populaire roeitrainers zijn de Focus Fitness Row 3 en de Senz Sports R6000. De laatste is pas kort op de markt, maar nu al zeer populair.

Waarom indoor roeien?

Indoor roeien is één van de beste en meest efficiënte workouts op een cardio apparaat. Dat is omdat zowel je spieren traint als je cardiovasculaire systeem, oftewel je hart/longen en de aanvoer van brandstof naar je spieren en de afvoer van afvalstoffen uit je spieren. Qua spieren train je bijna al je spiergroepen. Dat doe je tijdens dezelfde workout, hoe efficiënt wil je het hebben?

De mate waarin je spierkracht/cardio traint kan je variëren door de intensiteit en duur van de intervallen te variëren. Wanneer je heel korte intensieve intervallen doet en veel ‘power’ geeft train je jouw spieren meer op ‘kracht’ en minder op duurvermogen. Dat is dan ook de enige vorm van trainen waarbij je wat meer spierbeschadiging oploopt en de volgende dag spierpijn kunt hebben. Alle andere trainingsvormen zullen leiden tot weinig spierbeschadiging. Dit is heel anders dan bijvoorbeeld bij hardlopen, waar je door de schokbelasting heel veel spierpijn  kunt krijgen.

Goed resultaat, kleine kans op blessures

Toch worden al je spiergroepen getraind en wordt je beresterk en krijg je een hele goede conditie bij  regelmatig trainen en een verstandige opbouw van de training. Ook je ‘core’ (buik/rug spieren) wordt sterker. Het risico’s op blessures is heel klein doordat je weinig spierbeschadiging op loopt. Dat is bij sommige sporten wel anders. Het enige waar je op moet letten is een juiste houding.

Ook kan je indoor roeien gebruiken als ‘blessure preventie’ voor andere sporten, zoals bijvoorbeeld hardlopen of fietsen. Als multi sporter zal je het resultaat van jouw roei inspanningen merken tijdens de andere sporten. Ben je geen geoefend sporter zal je de vooruitgang merken bij jouw dagelijkse activiteiten, zoals traplopen, tillen en wandelen.

Related Posts---

Back to top