Bijzonder tienergraf met glazen vlinders en foto voor meisje

Bijzonder tienergraf met glazen vlinders en foto voor meisje

Voor Jasmijn, een tienermeisje dat op 14 jarige leeftijd overleed ontwierpen we samen met de ouders dit prachtige gedenkteken met glazen vlinders. Haar naam op het monument is in haar eigen handschrift en van RVS gemaakt

Grafmonument voor een tienermeisje

Jasmijn kwam vlak voor haar 15e verjaardag te overlijden. Hoewel Jasmijn een lang ziekbed had en fysieke beperkingen had wist zij toch alles uit het leven te halen wat erin zat. Hoe positief zij in het leven stond, dat zou een voorbeeld voor ons moeten zijn. Hoe de ouders van Jasmijn met haar beperkingen en ziekte omgingen is bijzonder: Samen ze keken vooral naar mogelijkheden en niet zozeer naar beperkingen. Mede hierdoor konden veel wensen van het jonge tienermeisje nog worden vervuld. Medisch gezien was al het mogelijke geprobeerd, desondanks overleed Jasmijn in het bijzijn van haar lieve ouders, broers en zusje.

Ontwerp gedenkteken voor tiener – RVS monument met glazen vlinders

Het basisidee voor het grafkunst gedenkteken was een hartvorm gevuld met kleurrijke vlinders.  Een gele vlinder moest er visueel uitspringen. Ook een mooie kleurenfoto in het gedenkteken was een wens van de nabestaanden. Het idee van  haar naam in het eigen handschrift sprak aan. We maakten deze van spiegelend RVS.

Op basis van die eerste ideeën maakte ik een serie kleine ontwerpen van karton, bamboe en papier. Hiervan werd er door de familie eentje gekozen. Dit ontwerp vergrootte ik tot op ware grootte in een mockup van karton. Dit proefmodel van het grafmonument voor een tiener werd nog wat aangepast en verfijnd. Net zolang tot er een definitief ontwerp stond.

In vrijwel alle gevallen maak ik van ontwerpen voor een gedenkteken eerst een “mockup”. Ik doe dit omdat zo een heel goede indruk ontstaat van het resultaat later. Nabestaanden kunnen zo ook nog details aanpassen of verfijnen. 

Uitvoering monument meisje

Glazen vlinders – vlinders van glas

Samen met glaskunstenaarsduo Mark en Caro maakte het gezin samen ruim 40 vlinders van gekleurd glas, Iedere vlinder is uniek en anders. Gemaakt van handgesneden glas met extra toegevoegde kleur of tekeningen. Elke vlinder werd apart op een plaatje van RVS vast gezet met een speciaal ontwikkeld klemmetje. Alle vlinders zitten stevig vast aan de harten. 

RVS harten en spiegelende voet

mockup van karton – model op ware groottegedenkteken van RVS zonder de vlinders

Het geheel is samengesteld uit verschillende RVS harten van rond massief RVS-profiel. Ieder staat symbool voor een gezinslid. De ronde voet is gemaakt van gepolijst RVS. De voet weerspiegelt het gedenkteken, de vlinders en de omgeving.

De nabestaanden kwamen tijdens het proces van het maken langs om met elkaar vlinders te verdelen over het gedenkteken.  Omdat iedere gezinslid zijn of haar eigen vlinders had gemaakt kwam dat nauw aan. Het was een serieuze aangelegenheid waarbij ieder zijn vlinders zo mooi mogelijk wilde doen uitkomen, maar ook dat het totale beeld zo mooi mogelijk zou worden.

naam in eigen handschrift van RVS

Jasmijn’s naam sneden we in haar eigen handschrift uit een RVS plaat en vervolgens poetsten en polijsten we deze totdat de hemel erin weerspiegelde. Het verschil tussen het lichte spiegelende RVS en het donkere groen van de struiken achter het gedenkteken maakt de naam van Jasmijn extra goed zichtbaar.

Nabestaanden op de hoogte houden

In iedere fase werden de nabestaanden geïnformeerd over de stand van zaken. Er was regelmatig contact met foto’s en filmpjes van de voortgang van het grafmonument.

Plaatsen gedenkteken meisje

Op een zomerse dag in juli hielp de familie mee om het gedenkteken te plaatsten. Samen brachten we het grafmonument naar het graf. De beheerder van de begraafplaats was daarbij aanwezig en zorgde dat we het gedenkteken volgens de regels plaatsten. Het was een heel mooie plaatsing waarbij iedere gezinslid zijn of haar steentje bijdroeg. Na afloop van het plaatsen maakte ik op verzoek van de nabestaanden nog een familiefoto van het hele gezin rondom het grafmonument van Jasmijn. Voor even weer compleet…

Unieke grafstenen, grafmonumenten en grafkunst.

Grafstenen en grafmonumenten zijn nog wel veelal standaard, maar ook daar is de trend naar meer persoonlijk, uniek en zelfs artistieke grafkunst door een gespecialiseerde grafkunstenaar ontworpen. Moderne eigentijdse materialen en technieken (denk aan (gekleurd) glas, glasfusion, RVS en geroest staal (cortenstaal) zie je steeds vaker op begraaf plaatsen. Moderne grafmonumenten met veel kleur zie je vooral op een kinder- of babygraf.  Grafkunst maakt een graf tot een persoonlijke gedenkplek met een kunstzinnige uitstraling meestal door een gedenkteken dat speciaal door een kunstenaar is ontworpen op verzoek en in overleg met de nabestaanden.

Jeroen Stok

Dit artikel is geschreven door Jeroen Stok.  Jeroen is beeldhouwer en maakt naast unieke grafkunst ook “gewone kunstwerken” als RVS sculpturen en kunst in opdracht. Zijn sculpturen zijn vaak gestileerd en eigentijdse en hebben een letterlijk en figuurlijk opvallend licht karakter dankzij de heldere uitstraling van de vorm en het materiaal. Het maken van ontwerpen voor gedenktekens is van een andere orde dan gewone beeldhouwwerken. Het samen met familie en nabestaanden maken van een uniek en persoonlijk gedenkteken (grafkunst) is een belangrijk deel van zijn artistieke werk geworden. Het zijn stuk voor stuk unieke creaties die veel emotionele betekenis hebben voor nabestaanden. 

Memorabel Afscheidsmonumenten – Jeroen Stok

Moezelstraat 72

8226LB Lelystad

06-49 351 338

https://www.memorabel.nl/

Related Posts---

Back to top