Haal het beste uit het kind: van muziekactiviteiten tot heuse ckv!

Haal het beste uit het kind: van muziekactiviteiten tot heuse ckv!

Muziek, het zin in onze genen

Muziek luisteren en zelf maken is een activiteit die al in de oertijd werd gedaan. Vaak is muziek en zang een manier om te communiceren, gevoelens te uiten en met elkaar te delen. Een workshop muziek activiteiten is dan ook altijd een prachitge keuze uit het grote aanbod culturele activiteiten. Muziekactiviteiten zijn zo veelzijdig dat je bijna op maat een workshop kunt kiezen. In muziek bestaat er de traditionele muziekactiviteiten zoals het schrijven van een song of het zingen van een musical. In functie van de interesses van je leerlingen of bijvoorbeeld van de periode van het jaar, kun je uiteraard heel wat andere workshops kiezen. Denk bijvoorbeeld aan rappen, sound design of streetbeats. De mogelijkheden zijn enorm en het aanbod wordt telkens weer vernieuwd.

Muziek en culturele vorming, prettig en leerzaam

Waarom workshops organiseren rond muziek en culturele vorming? Het leuke aan workshops is dat er geen eenrichtingsverkeer is. Het kind hoeft bijvoorbeeld niet te zitten luisteren naar een concert of te kijken naar een toneelstuk. Het kan gewoon actief deelnemen aan de creatie van een kunststuk. Lipdub of een sessie sambadansen, een musical zelf samenstellen… Het zijn slechts enkele voorbeelden van hoe het kind actief te werk gaat. Op het einde van de workshop heeft het, samen met klas- of schoolgenootjes, een heel kunstwerk in elkaar gestoken. Het resultaat is een fiere leerling die daarbij ook nog heel wat geleerd heeft. Is dit trouwens niet het doel van het onderwijs? Culturele vorming draagt hier zeker zijn steentje toe bij!

Culturele Kunstzinnige Vorming, laat het kind zichzelf ontdekken

In bepaalde studierichtingen is ckv een verplicht vak. Als schoolhoofd kun je dit onder meer invullen door workshops ckv. Zaken als een cultureel zelfportret, ontwikkeling en reflexie maken deel uit van de groei van het kind. Het kind leert zichzelf kennen in relatie tot cultuur. Het zal een verslag opmaken van hoe het staat tegenover de culturele wereld. Enerzijds gaan kinderen heel wat leren over zichzelf. Anderzijds leren ze ook hoe een mooie verslaggeving neer te zetten. Dit laatste is een vaardigheid die kinderen ook op andere gebieden in het leven zullen kunnen gebruiken. Handig meegenomen!

https://www.kleinkunstig.nl

Related Posts---

Back to top